Kako organizovati kuhinju

Kad kupimo stan ili pravimo novu kuhinju, a instalacije su već raspoređene, nemamo mnogo mogućnosti. Možemo samo da se potrudimo da elemente u zadatom prostoru rasporedimo što bolje. Međutim, ako se prostor renovira ili ako pravite kuću, tu imate mogućnosti da sve organizujete baš kako treba. Mi ćemo vam dati nekoliko saveta i reći pravila.

Osnovno pravilo u kuhinji, radi lakše manipulacije u prostoru, da ne bi bilo puno nepotrebnog hoda jeste da je redosled frižider-sudopera-šporet. Između ova 3 elementa su ostali, ali bitno je da prvo uzmemo hranu iz frižidera, operemo je i pripremimo kod sudopere i kuvamo na šporetu. To bi slikovito izgledalo ovako

Sudomašina, naravno ide do sudopere, osim ako niste dovod i odvod vode za nju stavili na drugo mesto. Svakako je najzgodnije da bude uz sudoperu. Priključke za instalacije ne stavljajte iza sudomašine jer će je oni odbiti od zida. Isto važi i za ugradnu rernu.

Element za sudoperu je bolje napraviti što manji jer se on najmanje iskoristi. Ukoliko je sudopera okrugla ili jednodelna nema potrebe da bude veći od 50-60 cm. Ako stavljate izvod za vodu u zidu, posebno kod ugaone kuhinje, izbegavajte da bude od ugla udaljen manje od 60 cm, jer će u tom slučaju sudopera biti u uglu i ceo ugaoni element ćete malo iskoristiti. Izgubićete dosta korisnog prostora za odlaganje posuđa. Najbolje iskorišćenje ugla je ako se napravi ugaoni element od 90 stepeni, kao na slici. Odnosno, ono što se nalazi u njemu će vam biti lako dostupno.

Isplanirajte koliko vam utičnica treba (a u kuhinji će trebati dosta), da ne biste stavljali produžne kablove i  razmišljali kako da uključite sve elektro uređaje koje imate. Naravno, računajte i na neku utičnicu u prostoru između donjih i visećih za mikser, blender…

Prozor bi trebao od ugla da bude udaljen više od 32 cm, da ne biste morali da pravite plići viseći element.

Jedna od bitnih stvari koja često nije postavljena kako treba je otvor za crevo za aspirator u zidu. Često se nailazi na situaciju da otvor nije u okviru 30 cm od ugla, pa se onda to mora rešavati na neke druge načine. Znači, ukoliko je otvor za aspirator u bočnom zidu, trebalo bi da ceo bude postavljen na manje od 30 cm od ugla, da bi ušao u viseći element.

Razmislite i o ostavljanje priključka za struju za osvetljenje ispod visećih, jer je u kuhinji centralno svetlo uglavnom iza leđa i mi sami pravimo senku koja će učiniti da slabije vidimo dok  radimo.

Ukoliko imate još neku nejasnoću i dilemu u vezi organizovanja svoje kuhinje, pošaljite nam mail ili nas pozovite na broj telefona 063 187 0 178    ili  

Podelite...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someone