Moguće pojeftinjenje grejanja u Beogradu

POJEFTINJUJE GREJANJE?

Beograđani bi mogli da plaćaju nižu cenu ako se realizuje PROJEKAT STAR 36 GODINA

Projekat izgradnje toplodalekovoda Obrenovac – Novi Beograd, vredan 190 miliona evra, oživeo je posle 36 godina, a njegov završetak mogao bi teoretski da snizi cene grejanja u prestonici.

Shodno ugovoru koji je pre dva dana potpisan sa kineskom kompanijom „Power Construction Corporation of China“, na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, biće izgrađen toplodalekovod koji će
omogućiti stabilan i kontinuiran dotok grejne energije iz Termoelektrane „Nikola Tesla A“ do toplane “Novi Beograd” i time uštedeti desetine milione evra koji se svake godine troše na uvoz gasa.

– Zahvaljujući ovom projektu, mi ćemo toplu vodu koju proizvodi TENT u Obrenovcu koristiti za grejanje građana u Beogradu. Na taj način ćemo godišnje uštedeti 40 miliona evra, a projekat će se isplatiti u roku od pet godina – objasnio je gradonačelnik Siniša Mali.

Obrenovački TENT u budućnosti će, umesto u Savu, magistralnim toplovodom dužine 28 kilometara toplu vodu dopremati do toplane „Novi Beograd“. S jedne strane takav potez predstavlja dobru vest za rečni eko-sistem kako sa aspekta održavanja optimalne temperature vode, tako i sa aspekta njene zagađenosti. Sa druge strane donosi bolji kvalitet života stanovnika prestonice, a potencijalno i uštedu u kućnim budžetima Beograđana.

Naime, gostujući u „Beogradskoj hronici“ na RTS, gradonačelnik Beograda Siniša Mali poručio je da će se po završetku ovog projekta stvoriti prostor i za razmatranje smanjenja cena grejanja u glavnom gradu.

– Cena grejanja neće zavisiti od cene gasa, koji je proteklih godina beležio poskupljenja, što je velika stvar. To znači da ćemo plaćati 40 miliona evra manje gas koji uvozimo iz Rusije i drugih zemalja, i tu se otvara mogućnost da razgovaramo o smanjenoj ceni usluge grejanja – rekao je Mali.

Ono što je, međutim, posebno interesantno u vezi s ovim toplodalekovodom je činjenica da se radi o projektu starom skoro četiri decenije! Naime, istorija razvoja ovakve ideje započeta je još osamdesetih godina prošlog veka, pa je projekat vangradskog toplovoda napravljen 1981. godine, a prvi koraci na njegovoj realizaciji učinjeni su 1993, kada se krenulo i sa gradnjom mosta koji je spojio Obrenovac sa Surčinom, ali i postavljanjem cevi po Novom Beogradu. Međutim, samo nekoliko godina kasnije radovi su zaustavljeni, a ideja je napuštena tokom 2001. i 2002. kada su cevi povađene, a svi do tada iskopani kanali zatrpani.

Kao razlog napuštanja ovog nimalo jeftinog projekta tadašnje vlasti su istakle da je on – neisplativ.

PREKO MOSTA DO TOPLANE

Cevovod će se, prema najavama, pružati preko mosta koji spaja Obrenovac i Surčin, a potom ići dalje kroz naselje Dr Ivana Ribara sve do novobeogradske toplane.

U PLANU KONJARNIK I DORĆOL

U prvo vreme na ovaj način će se grejati skoro kompletan Novi Beograd sa okolinom, odnosno ceo pojas koji pokriva ova toplana. Međutim, već postoji ideja da se na ovakav sistem priključe i toplane na Konjarniku i Dorćolu.

ZAVRŠETAK RADOVA 2020.

Poznato je da će toplodalekovod graditi kineske firme, a skoro je izvesno da će ga kreditirati kineske banke.

– I na ovom projektu očekujemo početak radova u drugoj polovini 2018. godine – najavio je gradonačelnik.

Prema procenama stručnjaka, kompletan sistem mogao bi da bude gotov i operativan već 2020!

NAJISPLATIVIJI PROJEKAT

Inicijativu za izgradnju toplodalekovoda pokrenule su „Beogradske elektrane“ 2014. na osnovu procene da trenutno ne postoji isplativiji projekat u energetici. Njegova glavna prednost je blizina Kolubarskog basena i energetskih postrojenja TENT-a.

izvor blic.rs

Podelite...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someone