Kako napraviti zastore za sunce

Ako nemate roletne, a smeta vam sunce koje vas budi ili previše zagreva vaš stan, daćemo vam predlog kako da napravite zaštitu. Ukoliko znate da šijete i imate mašinu za šivenje, to će vam dobro doći, ako ne moraćete da potražite pomoć od nekog ko to zna.

Za početak, trebaće vam materijal od kog ćete napraviti zastor, boju izaberite sami, nije loše da bude neki koji nećete morati da peglate. Treba i da bude dovoljno gust da ne propušta sunce. Izmerite visinu prozora i dodajte još dvadesetak santimetara ako hoćete da budu kratki, recimo do radijatora. Ako će biti do poda izmeriteukupnu visinu. Uvek na tu dimenziju dodajte još oko 10 cm zbog preklopa, odnosno porubljivanja. Širina neka bude okvirno 2 puta širina prozora.

Osim platna, trebaće vam i traka za zavesu i štipaljčice za zavesu, naravno i konac u odgovarajućoj boji.

Sledeći korak bi bio da preklopite gornju i donju ivicu, ako treba i bočne, u zavisnosti da li ste stavili negde postojeću ivicu materijala. Dobili ste potrebne dimenzije zastora. Uz gornju ivicu ušijte traku za zavesu i stavite štipaljčice na nju. Naberite traku tako da dobijete širinu prozora. Sada možete da stavite zastor na predviđeno mesto. Dobićete ovo

Da biste mogli da skupite zastor, trebaće vam mašna ili možete od istog materijala da sašijete kaiš.

Da bi bilo jednostavnije, ušijte mašnu za zastor, po širini na sredinu, a po visini, procenite sami.

I na kraju, kad skupite zastore, kad vežete mašnu, dobićete ovo

I eto, dobili ste zaštitu od sunca, a takođe i od neželjenih pogleda.

Podelite...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someone