Kad kupujete stan

Kupovina stana za većinu je bitna odluka, jer to može biti odluka za ceo život.

Za koji ćete se stan odlučiti zavisi od mnogo faktora, a mi ćemo vam pomoći sa nekoliko saveta i ukazati na šta da obratite pažnju. Svakako će vam trebati dosta strpljenja i živaca.

Pre svega treba uzeti u obzir koliko vas će živeti u stanu, kolika je porodica i da li planirate njeno proširenje. Može se desiti da za 2-3 godine stan postane mali jer ste dobili još jednog ili 2 člana.

Krenite od osnovnih stvari:

 • keš ili kredit
 • nova ili stara gradnja
 • u istom kraju ili drugom
 • sa liftom ili bez
 • sa garažom ili bez
 • sa daljinskim grejanjem ili nekom drugom vrstom grejanja
 • terasa
 • broj soba
 • sa ostavom ili bez
 • niži spratovi ili vam je to nebitno
 • blizina škole, prodavnica i prevoza
 • glavna ulica ili sporedna

Ukoliko kupujete stan na kredit, prvi uslov je da je stan uknjižen na sadašnjeg vlasnika, odnosno da postoje svi neophodni papiri. Pre svega morate u banci u kojoj podižete kredit videti sve uslove i vašu kreditnu sposobnost.

Novogradnja ili stara gradnja? Pitanje je sa koliko para raspolažete. Novogradnja je u startu skuplja, ali ukoliko je prva nekretnina na vaše ime, imate povraćaj poreza. Stara gradnja je jeftinija, ali tu obično treba uložiti u adaptaciju. Nekad se i to više isplati. Kod adaptacije je dizajn enterijera u vašim rukama, možete menjati raspored prostorija, birati plošice, sanitarije, podove… Kod novogradnje često to nije slučaj, posebno kad kupujete završen stan. Ako kupujete stan u izgradnji, uglavnom možete birati između nekoliko opcija koje izvođač nudi. Stare zgrade su uglavnom u urbanistički uređenim naseljima, gde imate parking, parkove, propisano rastojanje između zgrada. Kod novogradnje se zgrade često grade na mestu nekadašnjih individualnih kuća, pa je prostor skučen, čak su i stepeništa u zgradi toliko uska da se teško unese nameštaj, da bi se dobilo što više korisnog prostora. Kod stare gradnje možete naići na probleme neodržavanja instalacija, ulaza, lifta, prilaza, postojanja raznih insekata koji su se tu namnožili zbog nezainteresovanosti stanara. To su trškovi koji će vas sigurno dočekati, da li odmah ili u neko skorije vreme. Kod novogradnje je sve novo.

Što se spratnosti i lifta tiče, nekad je lakše biti na višem spratu, ali imati lift, nego biti na drugom ili trećem spratu bez lifta. Lakše je živeti na nižim spratovima, ali na višim spratovima sigurno imate lepši pogled. Ako vas plaši mogućnost da se desi da lift ne radi, setite se da malo rekreacije nikome ne škodi.

U glavnoj ulici će vam verovatno sve biti na dohvat ruke, ali u sporednoj ulici je mirnije i tiše. Ako imate dece značiće vam da imate parkić u kome će se dete igrati.

Ostave dobro dođu u stanovima, gde nemate baš mnogo mogućnosti odlaganja stvari. Mada se u novije vreme retko nalaze stanovi koji imaju ostavu, a i uglavnom se ostave pretvaraju u kuhinje ili neke druge prostorije.

Ovim tekstom nismo želeli da vas uplašimo i odgovorimo od kupovine, već da ukažemo na šta treba da obratite pažnju.

Ako kupite stan koji je u izgradnji ili ga adaptirate, dobro isplanirajte buduću namenu i raspored i pokušajte da napravite instalacije po tome da ne biste kasnije došli u situaciju da ne možete da uredite kako vam odgovara ili da novo morate da prepravljate. Svakako dobro pogledajte stan, ako trenutno i ne izgleda dobro, uređenjem će možda dobiti drugi izgled i baš ono što vama treba. Ako treba konsultujte i stručnjaka, jer vi znate šta volite i šta vam treba, ali to treba i sprovesti u delo. Možete se i nama obrati ti OVDE.

Podelite...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someone