Kako da sami okrečite stan

U poslednje vreme smo se svi malo više okrenuli svojim životnim prostorima obzirom da smo dosta vremena tu proveli. Neko su možda došli na ideju da i okreče svoj stan, ali ih je neiskustvo sprečilo u tome. Pa evo nekoliko smernica kako da to uradite.

Ukoliko su vam zidovi ravni i gletovani, onda neće biti problema, eventualno sa malo glet mase možete popuniti ukoliko se u međuvremena pojavila neka rupa, a posle toga, kad se osuši obavezno prešmirglati.

Iako se krečenjem prekrivaju sva zaprljanja zidova, ipak ćete morati da operete prvo ukoliko se desilo da se na nekim mestima mnogo isprljalo, posebno, na primer, ako je neka hrana u pitanju. Ta mesta, takođe, možete malo prešmirglati i time skinuti prljavštinu.

Osim prljavštine, može se desiti da se na zidu pojavila vlaga, crne mrlje od kondenzacije. U tom slučaju, zid prvo operite i dobro obrišite, a zatim premažite sredstvom protiv buđi. Ostavite da se osuši. Sredstvo protiv buđi ćete sitati i u boju kojom krečite. O vrstama i upotrebi će vas informisati prodavac u farbari.

Da biste opuštenije krečili, a i manje potrošili vremena na čišćenje, krep trakom zaštitite stolariju, parket lajsnu i delove nameštaja koje ne pomerate. Takođe, ukoliko su dve boje u pitanju, uz pomoć ove trake ćete napraviti granicu između te dve boje. Bojim ne idite sasvim do plafona, već belu boju malo spustite i na zid, nekih 7-8 cm, jer je tako jednostavnije, a i lepše.

Kakav god da je zid i bilo da menjate boju u odnosu na postojeću ili ne, poželjno je da se zid prvo pređe podlogom. Podloga mora da se suši minimum 6 sati.

Onda dolazi na red krečenje. Pod pretpostavkom da ste sve lepo zaštitili i boju razmutili po uputstvu, krenite na posao. Nemojte se uplašiti ako vam bude delovalo da su zidovi šareni dok su vlažni, jer kad se boja osuši biće to sasvim drugačije. Obično se 2 puta prelazi bojom. Neophodno je da se prvi sloj boje dobro osuši da bi se krenulo sa drugim slojem.

Da napomenemo i to da se boja za krečenje bira iz ton karte i može da se desi da boja na velikoj površini malo ima drugačiju nijansu, ne mnogo, ali se primeti razlika. Ukoliko uzmete poludisperziju, boje su svetlije, za razliku od disperzije koja može da bude i tamna. Cena zavisi od nijanse koju birate.

Što se pribora za krečenje tiče, trebaće vam veliki valjak, mali valjak sa dugom drškom kojim se kreče ćoškovi, delovi iza radijatora i teže dostupna mesta, četka, rešetka na kojoj ćete cediti valjak, naravno kanta, najlon kojim ćete pokroti delove nameštaja koje ne iznosite i svakako krep trake.

Jedan savet za kraj. Potrudite se da što pre sve dateljnije očistite jer što duže boja stoji teže se briše.

Uživajte u radu i u svojih ruku delu.

Podelite...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someone